Del gjerne denne historien

Bymarka, Trondheim

Pappa var født i 1926, og glad i å gå på ski. Han gikk på treski, holdt igjen for glassfiber og rakk aldri å oppleve felleski. Han gikk mye sammen venner i Bymarka i Trondheim, han gikk med familien på hytta i Valdres og etter hvert alene i Nordmarka.  

Denne rare historien om pappa er nesten ikke til å tro, men er høyst reell. Hendelsen fant sted i 1954, og ble førstesideoppslag i VG. Vi i familien har fått den fortalt mange ganger. VG gir oss en del fakta, men pappas detaljer endret seg litt hver gang historien ble fortalt.

Pappa og to venner hadde vært på skitur i Bymarka. På vei hjem, kanskje til en leilighet i sentrum, kjørte de på ski nedover en bratt del av Steinberget. Nederst i bakken stod det en politimann, som stoppet skiløperne – det stod nemlig forbudsskilt langt oppe i bakken. Det hadde ikke de unge skiløperne fått med seg, ettersom de kom inn fra en sidevei.

Jeg har ingen anelse om hvorfor politimannen stod der, men alle tre ble ilagt bøter. Den ene godtok boten, noe de to andre ikke gjorde. Dermed gikk saken videre til rettssystemet for deres del, og til Oslo byrett.

«To unge menn er tiltalt for å ha stått på ski i Trondheims gater, og de har nektet å vedta forelegg på hhv 10 og 20 kroner. Både dommer Glad, aktor politifullmektig Cederkvist, og de to tiltalte som begge er 28 år, later til å se på saken som en god historie», står det å lese i VG 21.mai 1954, samme dagen som saken er i retten.

Videre kan vi lese at de forsvarte seg godt, og argumenterte med at skiltet ikke var synlig:
«De to tiltalte er en ingeniør fra Røa og en sekretær fra Bekkelaget. De møter uten forsvarer, og sekretæren som har juridisk utdannelse, fører saken for dem begge. De tiltalte hevder at skiltet stod galt plassert, og det lot også til at konstabelen ikke var sikker på om skriften var tydelig nok. De vil ikke vedta boten fordi de handlet i god tro, og ikke hadde grunn til å anta at de utsatte seg eller andre for fare ved å kjøre. De to Oslo-mennene finner det også temmelig merkelig at den ene har fått 10 kroner i bot, mens den andre fikk 20 kroner. De kjørte nemlig sammen hele tiden. Tredjemannen møter som vitne».

Jeg har forsøkt å finne det ut, men jeg vet faktisk ikke hvordan saken endte. Pappa og hans venner er alle døde, og kan ikke hjelpe meg. Men sannsynligvis har vel de to tiltalte måttet betale skiboten.  

Anne Katrine Sjøholt